Tefeciler Ne Yapar? Nasıl Çalışır?


Tefeciliği tanımı: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 241. maddesi

Tefeciliği tanımlayacak olursak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 241. maddesinde açıklandığı gibi; İkrazatçılık yapmak üzere izin alınmadan, faiz veya her ne ad altında olursa olsun, bir ivaz karşılığı veya ipotek almak suretiyle ödünç para verme işlemlerinin yapılması veya bu işlerin meslek edinilmesi ve KHK uyarınca alınan ikrazatçılık izni iptal edildiği halde, ödünç para verme işlerine devam edilmesi eylemlerine verilen isimdir. Verilen ceza ise yine 241. maddede belirtildiği gibi iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

Tefecilik; günümüzün kavramı olmamakla birlikte, yaygın bir meslektir ve kökenleri eski tarihlere kadar uzanmaktadır. Cahiliye Dönemi olarak bilinen İslamiyet Öncesi dönemlerde tüccarlar/zengin kişiler ihtiyaç sahiplerine para veya malları borç olarak verip, borcun vadesi geldiği zaman kat kat faiziyle birlikte ödemelerin yapılmasını isterlerdi. Günümüzde ise daha modern hale gelen bu kavram; tekel, kuyumcu, telefoncu, oto galerici, emlak ofisleri ile beyaz eşya satıcıları gibi nakit para girişi olan kurumlar tarafında da yürütüldüğü bilinmektedir.

Tefecilik izin belgesi olmadan, ödünç para verme işleriyle ilgili yasa hükümlerine aykırı davranarak, faizden para kazanma amacıyla ödünç para verme olarak bilinse ve suç kapsamında olsa dahi bu kişilere başvuran pek çok kişi vardır.

Kişilerin tefecilere başvurduğu durumları ele alacak olursak;

- Düşük kredi notunun olması,

- Önceki kredilerin düzenli ödenememesinden dolayı getirilen haciz,

- Yasaya uygun olarak kurulmuş kamu veya özel hukuk tüzel kişilerinden ya da yasalar doğrultusunda faaliyet arz eden ikrazatçılardan herhangi bir nedenden ötürü para temin edemeyecek durumlar olduğunda,

- Acil nakit ihtiyacının olduğu durumlarda,

- Ödemesi gereken kredi, kredi kartı borcu, faturası vb. gibi borçları olduğunda,

- Kredi çekmeye yetecek beyan edebileceği bir geliri olmadığında,

- İhtiyacı olan tutar, kredi çekmesi zorunlu olan tutarın altında olduğu durumlarda,

- Evrak işlemleri, prosedürlerle uğraşmak istenilmediği gibi durumları örnek verebiliriz.

Tefeciler vereceği borç para karşılığı bir güvence isterler ki alınan borç paranın geri ödeme garantisini en baştan sağlamak için. Borç kaç taksitte ödenecekse o sayıda senet imzalanmasını veya kişinin üzerine kayıtlı bir mülk, arazi veya araba varsa onu ipotek etmeyi ya da bir kişinin kefil gösterilmesi gibi güvenceler isteyebilir. Böyle bir güvencesi bulunmayan kişilere ya para vermezler ya da istedikleri tutarın altında bir miktar para teklif ederler. Yasal kuruluşlar olmadıklarından dolayı ve kendi yasalarını kendileri belirledikleri için vadesi gelmiş borcun ödenmemesi durumunda faizi daha da arttırıp borcunuzu fazlalaştırabilirler veya elinizdeki eşyalara el koymak isteyebilir, sizi veya çevrenizdeki kişileri rahatsız edebilirler.

 

Yeni nesil tefecilik olarak bilinen POS cihazı ile yapan tefeciliğe örnek verecek olursak; Borç para isteyen kişi ya da kişiler kurumdan borç istenilen tutarda alışveriş yapmış gibi gösterilerek kredi kartı ile borçlanmakta, borç parayı sağlayan kurum alacağını cihazın ait olduğu bankadan tahsil edeceğinden, verilen borç para güvence altına alınmış bulunmaktadır. Başka bir örnek verecek olursak hemen hemen herkes tarafından bilinen Banker Kastelli, iş adamları ve girişimcilere işyeri açma, yapılan işin devamlılığını getirme gibi olaylar altında yüksek faizden para tahsis ederek piyasaya uzun yıllar hâkim olmuştur. Aynı şekilde kontör tefeciliğinde ise; stok devir hızı çok yüksek olan bu ürünü satılmış gibi göstererek borç para vermede kullanmışlardır.

 

Tefecilik yapan kişi veya kurumları çevrenizden çok rahat bulmanız mümkündür. İnternetten bile ulaşılabilir durumdadırlar. Fakat borcunuzu yasal olmayan yollarla bin bir türlü sıkıntı içerisine girerek ödemek yerine resmi kurum ve kuruluşlara müracaat edip yasal yollarla bu işlemi halletmek sizin yararınıza olacaktır. Resmi kurumlar faizi istediği gibi arttırıp borcunuzun kapsamını genişletemezler ve bir usulsüzlük durumunda kanunlar sizin yanınızda olur.

 


Etiketler: tefeci

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!