
Peki ya neden? Hızlı olduğu için mi? Yoksa adımıza kredi çıkıp çıkmadığını hemen öğrenebildiğimiz için mi? Bu makalemiz tamamen SMS kredi hakkında.
SMS kredi kısa mesaj yoluyla TC kimlik numaramızı göndererek KBB puanımızı sorgulatabildiğimiz bir kredi sistemi. KKB, Kredi Kayıt Bürosu’nun kısaltılmışıdır. Sizin bugüne kadar kullanmış olduğunuz kredi ve kredi kartlarının sicil kaydının puan olarak düzenlenmiş halidir. Öncelikle gelir düzeyinize ve başvurduğunuz kredinin aylık ödeme tutarına bakılır. Daha sonra kefil olduğunuz diğer kredi ve kredi kartlarının ödeme düzenlerine dikkat edilerek bu puan belirlenir. Devamlı kredi başvurusu yaptığınız takdirde KKB puanınız düşecek olup, ödemeleriniz düzenli olmadığında da puanınız bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Kredi başvurusu yaptığınızda olumlu yanıt alıp krediyi kullanmadığınızda da ufak da olsa kredi puanınız düşebilir. KKB puanınızı etkileyen bir etken de SGK primlerinizin düzenli olarak yatmış olup olmamasıdır.
SMS kredinin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir? Olumlu yönlerinden başlayacak olursak en hızlı kredi başvuru yöntemi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Evraksız olarak çekilebilen bir kredi olan SMS krediyi çekmeye nüfus cüzdanız ile gitmeniz yeterli olur. SMS kredinin olumlu ya da olumsuz değerlendirildiği ile ilgili bir mesaj alacaksınız. Olumlu cevap sonucu bankanız sizi nüfus cüzdanınızı yanınıza alıp en yakın şubesine davet eder, olumsuz olma durumunda ise “Bankamız kredi başvurunuzu olumsuz olarak değerlendirmiştir, detaylar için en yakın şubemize bekliyoruz.” şeklinde yine bir kısa mesaj ile bilgilendirir.
SMS kredinin olumsuz yönlerine gelecek olursak, en hızlı kredi başvuru çeşidi olduğu için bazı tüketiciler SMS krediye başvurdukları halde onay alsalar dahi kredilerini çekmedikleri için KBB puanlarını düşürmektedirler. Normal ihtiyaç kredilerinin faiz oranları ile SMS kredilerin faiz oranlarını kıyasladığımızda, SMS kredilerin faiz oranlarının daha yüksek olduğunu görebiliriz. Ancak arasında çok büyük farklar olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü bankalar kredi verirken BDDK’nın belirlediği faiz oranlarının dışına çıkmaları yasaktır. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) 2000 krizi nedeniyle bankaların verdiği kredileri düzenli olarak denetleyen kurumdur. 2000 krizinde bankalar kredi verirken KBB puanı sistemi henüz olmadığı için neredeyse herkese tabiri caizse bol keseden krediler vermişti. Ve bu durum ülkenin tüm ekonomisini alt üst etmiş dolayısıyla ekonomik kriz yaşanmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bankalar için faiz oranlarını belirlemekte ve bankaların kişilere batık krediler vermesini engellemektedir. Bu sebeple kredi çektiğinizde ve ödemesi bir gün bile geciktiğinde bankalar sürekli kısa mesajla sizi bilgilendirmeye başlarlar. Eğer bankalar sizi sıkça arayıp kredinizle ilgili hatırlatmalar yaparsa onları BDDK’ya şikâyet edebilirsiniz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ayrıca ilgilendiği bir başka husus da budur.
SMS krediye başvurmadan önce sizlere kredi uzmanlarıyla görüşmenizi öneriyoruz. Kredi danışmanlığı en uygun faiz ve vade koşullarında kredi kullanımına yardımcı olan kurumlardır. Aynı zamanda KKB puanınız yetersiz kaldığında size doğru yolu göstererek kredi çekmenizi sağlayabilirler. Kredi danışmanlarının bir yanı da doğru krediyi çekmeyi sağlamalarıdır. Örneğin, çekeceğiniz aylık ödeme tutarı gelir düzeyinizin %70’ine tekabül ettiğinde bunu hangi bankadan alabileceğinizi yalnızca kredi danışmanları bilebilir. Kredi danışmanlarımızdan birçok konuda yardım alabilirsiniz. Hele ki daha önce kişisel olarak kredi çekme deneyiminiz olduysa bir kredi uzmanıyla çalıştıktan sonra geçmişte yaptığınız yanlışları daha iyi tahlil edecek ve daha rahat bir gelir gider dengesi kuracaksınız. Bizi seçtiğiniz için teşekkürler.