Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?


Hemen hemen herkesin cüzdanında en az 1 tane kredi kartı bulunmaktadır.

Olmayan bireyler ise haftada en az 1 kez bankalar tarafından aranılarak kredi kartı alma konusunda ikna edilmeye çalışılmaktadır. Belirli sınırlar içerisinde kullanıldığında kişinin hayatını kolaylaştıran bu kartlar, sınırların dışına çıkılıp fazla harcama yapıldığında ise kart sahibinin hayatını zor bir duruma sokabiliyor.

Sahip olunan kredi kartlarının ödenmesi kimi zaman tam vaktinde kimi zaman gecikmeli veya ödenmesi gereken tutarın altında veya tutarın tümünü kapsayacak gibi farklı şekillerde gerçekleşebiliyor. Bu ödemeleri gerçekleştirirken, bankaların dikkat ettiği bazı faktörler vardır. Bunlardan biri de asgari ödeme tutarıdır. Asgari ödeme tutarı yapılması gereken minimum ödeme miktarıdır. Kredi kartının son ödeme tarihine kadar bu ödemenin yapılmış olması gerekmektedir.

Fakat asgari ödeme tutarını hesaplamadan önce bazı detaylara değinecek olursak; sahip olduğunuz ilk kredi kartını ne zaman aldığınız asgari ödeme tutar hesaplaması yaparken önemli bir veri haline gelmektedir. 17 Aralık 2010 tarihinden sonra alınan kredi kartlarında limit her ne olursa olsun ilk 1 senelik süreç içerisinde toplam borcun %40’ının ödenmesi gerekmektedir. Örneğin 2015 yılının Ocak ayında ilk kredi kartınızı X bankasından 3.000 TL limitli aldığınızda ve ekstreniz 1.000 TL geldiğini varsayacak olursak asgari ödemeniz gereken tutar 400 TL olacaktır. 2016 yılının Şubat ayıda birinci yılınızın dolmasından sonraki dönemde ekstrenizin yine 1.000 TL gelmiş olduğunu varsayarsak ödemeniz gereken asgari tutar 300 TL’dir. Bu tutarın hesaplanması ise bankacılık düzenleme ve denetleme kurumunun yönetmeliğinde (e) bendinde yer almaktadır;

"Ödenmesi gereken asgarî tutarın, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuzundan, kredi kartı limiti 15.000 Türk Lirasından 20.000 Türk Lirasına kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde otuz beşinden, kredi kartı limiti 20.000 Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde kırkından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde kırkından aşağı olamayacağı." belirtilmiştir.

Bazı bankalar bu tutarı hesaplarken, kart sahibi tarafından yapılmış olan o aya ait taksit tutarının %100’ü ile yine aynı aya ait diğer işlemlerin %25’inin toplamını almaktadır. Bazı diğer bankalar ise taksit tutarını dikkate almadan asgari ödeme tutarını, dönem borcunun %25’i olarak hesaplar ve ekstreye de bu şekilde yansıtır.

Asgari ödemenin yapılamadığı durumlarda ise;

- Banka kart sahibine telefon, e-posta veya mektup yoluyla ulaşır ve bir ikaz gönderir. Bu süreçte kart sahibi 30 günden az gecikmeli ödemeler grubuna dâhil edilir.

- Son ödeme tarihini geçen her gün için ekstrede yazan borç tutarının tümüne günlük gecikme faiz uygular.

- Kredi kartı nakit avans çekimine kapatılır.

- Kredi Kayıt Bürosu (KKB), banka aracılığıyla uyarılır ve sistemde kayıtlı olan bankalar tarafından gecikmeli ödeme yapıldığı görülür. KKB’nin önemine değinmek gerekirse; yapılan tüm banka işlemlerinin tek bir veri tabanında kayıtlı olduğu ve kişiye 0 ile 1900 arasında puan verilen bir sistemdir. Bu puanın düşük olması ileride yapacağınız kredi kartı başvurusu veya kredi çekmenize engel oluşturabilecek sonuçlar ortaya çıkarabilir.

 

1 aylık süreç sonunda ödemenin yapılmaması durumunda banka kredi kartını tüm işlemlere kapatır ve kart sahibi borcun ödenmesi konusunda tekrarlayan periyotlarla ikaz edilir. 90 günlük süre bitiminde ise hukuki süreç başlar. Bu süre bitiminden itibaren 15 gün içerisinde toplam borcun ödenmesi talep edilir. Borcunu ifa edecek olan kişi bankayla irtibata geçip taksitlendirme talebinde bulunabilir. Eğer ödeme yapılmayacaksa banka avukatları mahkemeye başvurarak alacağı icra yolu ile tahsil etmeye çalışır.


Etiketler: kredi kartı

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!