Kredi ile Alınan Arabanın Satışı Nasıl Olur?


Günümüzde gerek ikinci el gerekse de sıfır araçlar için farklı faiz oranlarında taşıt kredilerinden faydalanma

Bankaların bu konudaki uygulamaları dönem dönem değişiklikler gösterebiliyor ve faiz oranlarında değişimler meydana gelebiliyor. Kredi ile alınan arabanın satışı nasıl olur sorusu da, araçların taşıt kredileri ile satın alınmasının ardından akıllara gelen sorulardan birisi. Öncelikle kredi geri ödemeleri devam eden araçların satışları için iki ana seçenek bulunduğunu ve bu seçeneklerin kredinin hangi bankaya hangi faiz oranıyla ödendiğinden de bağımsız olduğunu belirtelim.

Banka Aracı İpotek Altına Alıyor

Taşıt kredisi ile araç satın aldığınızda, kredilerinizi ödediğiniz süreç içerisinde banka aracınıza ipotek koymakta. Bu nedenle ipotek kaldırılmadan aracın satışı da söz konusu olamıyor. Fakat taşıt kredileri ile araç satın almak gibi, aracın satışını yapmak da zor bir süreç değil diyebiliriz. Günümüzde uygun ödeme seçenekleriyle kredili şekilde satın alınan araçları, daha sonra sahipleri satma ihtiyacı da duyabiliyor.

Kredi ödemeleri devam eden aracınızın üzerinde banka tarafından koyulmuş ipotek olduğunu söylemiştik. Bu ipoteği kaldırabilmek için bankaya kalan borcunuzun tamamını ödemeniz gerekiyor. Bu sayede araç tümüyle size ati oluyor ve satışını da rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat taksitler devam ederken aracın üzerinden ipotek kalkmadığı için borcu devretmeden aracın satışını gerçekleştirmeniz de söz konusu olmuyor. Bu nedenle ilk seçeneğin ipoteği kaldırmak yani aracın borcunun tümünü ödemek olduğunu belirtelim. Kısacası aracı satıp siz kendiniz taşıt kredisi taksitlerini ödemeye devam edemiyorsunuz. Bu seçeneğin oldukça sağlıklı bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Eğer durumunuz varsa, kredi borcunun geri kalan kısmını ödeyebilecek durumdaysanız, bu seçeneği tercih etmenizi öneririz.

Diğer Seçenek

İkinci seçenek, kalan taşıt kredisi borcunun aracı satın alacak kişiye devredilmesidir. Bu devretme işleminin ardından aracın yeni sahibi kaldığı yerden kalan kredi borçlarını aylık düzenli şekilde ödemeye devam etmekle yükümlüdür. Bu devretme işlemi noter onaylı şekilde gerçekleşir ve aracı satın alacak kişi yapılan sözleşme içerisinde aracın kalan kredi borç taksitlerini ödeyeceğini beyan eder. Sözleşmede ayrıca ödemelerin tamamlanmasının ardından araç sahibi olacak kişi de aracı satın alan kişi olarak belirtilir. Bu sayede noter onaylı bir şekilde aracın teslim işlemi gerçekleştirilir. Tabi anlaşılan fiyat üzerinden aracı satan kişiye de ödemesi gerçekleştirilir.

Riskli Bir Seçenek

Kredi ile alınan arabanın satışının gerçekleşmesi için karşılıklı güven esasına dayalı bir seçenek de söz konusu. Bu seçenekte aracın kalan kredi borcunun aracı alan kişi tarafından ödenmesi söz konusudur. Bu tür durumların kişilerin birbirlerini tanımaları veya daha da fazlası akraba olmaları durumunda söz konusu olabileceğini söyleyebiliriz. Bu seçeneği riskli yapan alıcının kredi borcunu ödemesinin ardından, satıcının aracı satmaktan vazgeçme ihtimalinin olmasıdır. Kesinlikle önerilmez, çünkü herhangi bir yasal sözleşme veya dayanak noktası yoktur. Tamamen kişiler arasında yapılan sözlü bir anlaşmadır. Bu tür kararlar vermeden önce mutlaka satışı yapan kişinin ne kadar güvenilir olduğunu sorgulayın ve eğer ikinci el araç satışı yapan kişi tanıdığınız bir kişi değilse bu tür uzlaşmalardan kaçının.

Görüldüğü üzere toplamda değerlendirebileceğiniz üç yöntem bulunuyor, fakat bunlardan ilk ikisinin yasal dayanakları bulunmakta. İkinci seçenek zaman açısından biraz zahmetli olması nedeniyle, durumu olan kişilerin araçlarının ipoteğini kaldırıp daha sonra satışı gerçekleştirme yoluna gittiklerini görüyoruz. Tabi ikinci seçenek olan kredi borcunun devredilmesi de yasal olarak güvenli bir yöntemdir ve ipoteği kaldırmak için yeterli birikiminiz olmaması durumunda bu yöntemi tercih edebilirsiniz.  

 


Etiketler: kredi sorunu

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!