Kredi Çeken Kişi Öldüğünde Kefillerine Başvurulur Mu?


Ülkemizdeki bankaların hemen hemen hepsi müşterilerinin talepleri doğrultusunda kredi vermektedirler

Bankadan Kredi Çeken Kişi Ölürse Ne Olur

Hatta günümüzde çok yaygın kullanılmakta olup bankaya bile gitmeden internetten kolayca ulaşabildiğimiz bir sistem haline gelmiştir. Talepte bulunulan kredi çeşidi, tutarı ve ödeme koşulları ile ilgili olarak da bankaların farklı yürüyen politikaları mevcuttur. Ayrıca kredinin türüne ve çeken kişinin yaş aralığına göre de bankalar müşterilerinden bazı masraf ücretleri de talep edebilmektedirler. Müşteriler bu masrafları ödemekte zorunlu değildir ve aynı zamanda çıkarılan masraf tutarının fazlalığı sebebi ile müşteri kredi talebinden cayabilir. Bu masraflar içerisinde, kredi işlem tutarı, dosya masrafı ve hayat sigortası gibi kalemler bulunmaktadır. Hayat sigortası ise burada önemli bir rol oynamaktadır hem müşterinin hem de bankanın menfaati açısından. Peki, nasıl bir menfaatten bahsediyoruz? Kredi çeken kişinin ölmesi durumunda borcun kim tarafından ve ne şekilde ödeneceği hayat sigortası yaptırıp yaptırılmadığı bilgisine bağlıdır.

Bankalardan kredi çekme yaşı 18 olarak belirlenmiştir. Bu durum sadece bankalarla sınırlı kalmayıp özel veya kamu kurumlarında resmi işlem gerçekleştirebilmek için belirlenen alt sınırdır. Başlıca sebeplerinden bahsedecek olursak 18 yaşını doldurmamış kişilerin düzenli gelir sağlayamayacağı endişesi, askerlik durumu ve diğer risk durumlarını göz önünde bulundurarak bankalar alt sınırı 20 olarak belirlemişlerdir. Üst sınır olarak ise çalıştıkları sigorta firmalarının üst yaş limitini belirlediği politikalardan geçmektedir. Yaşanabilecek sağlık sorunları göze alındığında bankalar 60 yaş ve üzeri kişiler için hayat sigortasını zorunlu tutmaktadır.

Normalde 30 yaşında kredi çeken birinin hayat sigortası yaptırma zorunluluğu olmasa bile bankalar bu sigortayı zorunlu tutmaktadır ki kredi çeken kişinin vefatı durumunda tutar sigorta şirketi tarafından karşılanabilsin. Vefat durumunda; kişinin ödediği tüm taksitler sigorta firması tarafından bankaya ödenir ve kişinin vefat ettiği zamana kadar ödediği tüm taksitler bankadan iade alınabilir. Bunun için izlenmesi gereken yol ise;

- Vefat eden kişinin ölüm belgesi alınarak kredi çekilen bankaya başvurulur,

- Ölen kişinin veraset intikal belgesi alınır. Bu iki belge ile kredi çekilen bankaya müracaat edilir. Bu işlemler sırasında bir avukatla görüşmek sağlıklı bir başvuru süreci zeminini hazırlamaya yardımcı olacaktır.

 

Eğer kredi çeken kişi hayat sigortası yaptırmamışsa borçlar banka tarafından farklı kanallar aracılığıyla tahsil edilmeye çalışılır. Bu kanallar ise yasal mirasçılar veya kredi çekilirken kefil olan kişi ya da kişilerdir. Yasal mirasçılar bu borcu ve beraberindeki tüm alacaklarıyla birlikte vazgeçip reddi miras yapma hakkına sahiptir. Reddi miras yaptıkları durumda ise bu borcu ödemekle yükümlü olmazlar. Reddi miras yapmak için geçerli olan yasal süre ise vefat tarihinden itibaren 3 aydır. Duruma kefil olan kişi tarafından bakacak olursak; kefil olan kişilerin yaşayabileceği sıkıntılardan biri de kefil olunan kişinin vefat etmesi durumudur. Kefil olunan kişinin vefat etmesi durumunda bankanın izleyeceği yol kredi çeken kişinin hayat sigortası olup olmadığına göre değişkenlik göstermektedir. Kredilerde hayat sigortası bu nedenle büyük bir önem taşımaktadır. Yasal zorunluluk olmadığından dolayı ve kredi tutarının üzerine masraf olarak eklendiği için genellikle kişiler tarafından hayat sigortası yaptırılmak istenmez. Oysaki kişinin vefat etmesi durumunda hayat sigortası bulunmuyorsa kalan borç tutarı kefil ile kredi kullandırılmışsa kefile, kefilsiz kredi kullandırılmışsa da mirasçılara intikal ettirilmektedir. Hayat sigortası yapılmadıysa bu durumda ölen kişinin borcunu banka kefilden talep etme hakkına sahiptir. Mirasçılar borcu üstlenmez ise ve reddi miras yaparlarsa bu durumda kefil borcun tamamını ödemekle yükümlüdür.


Etiketler: bankacılık

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!