
İhtiyaç Kredisi, bankaların bireysel kullanım alanında kısa vadeli ve düşük tutardaki ihtiyaçlar için sağlamış olduğu kredidir. İhtiyaç kredisi çeşitleri; ipoteksiz ihtiyaç kredisi türleri, eşya kredisi, eğitim kredisi, evlilik kredisi, tatil kredisi, ipotekli ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi şeklinde sıralanabilir. . Eşya kredisi de ihtiyaç kredisi grubuna dâhildir. Özellikle evlilik döneminde birçok eşyayı bir arada almak zorunda kalan çiftler, ev tutmuş olan üniversite öğrencileri ve evini yenilemek isteyenler bu krediye başvurmaktadır Genelde alınan kullanılan kredi kısa vadeli ve düşük tutarlı olduğu için çoğunlukla sigorta kesintisi ve dosya masrafı da olmaz.
İhtiyaç kredisi veren bakanlar arasında Garanti Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Tekstilbank, Denizbank, Finansbank, İş Bankası, Halkbank, ING Bank, Ziraat Bankası, ICBC, Fibabanka, TEB, Vakıfbank, Şekerbank, Odea Bank, Bankpozitif, HSBC, Burgan Bank’ı sayabiliriz. Kredi, bankaların şubelerinden ve web sitelerinden, eşyanın faturasıyla birlikte alındığı gibi, bankaların anlaşmalı olduğu mağazalardan da ürün alımıyla elde edilebilir. Örneğin X bankasının anlaşmalı olduğu bir teknoloji marketinden 1500 liralık bir ürün aldığınızda banka sizin yerinize ücreti mağazaya öder, siz de kredi koşullarına göre bankaya ödeme yaparsınız. Özellikle cep telefonlarına getirilen taksit yasağıyla bu opsiyon çok fazla kullanılmaya başlandı. Kredi başvurusunun o an mağazadan yapılıp, işleme alınabilmesi müşterilere inanılmaz kolaylık sağladı. Özelikle ülkemizdeki cep telefonu alma oranlarını düşünürseniz kaç kişinin bu tür bir krediden faydalanmak istediğini kolayca hesaplayabilirsiniz. Ayrıca evlilik öncesi o kadar çok alışveriş yapılıyor ki bir zaman sonra elde nakit, kredi kartında da limit kalmıyor. İşte bu kredi bu gibi durumlarda hayat kurtarıcı. Belirttiğimiz gibi hemen o an mağazan da alınabildiği için kimse mağdur olmadan, kolayca alışverişin tamamlayabiliyor.
Genelde bu kredinin üst limiti düşük oluyor ama günümüzde bankalar bazı mağazalarla anlaşmalar yaparak bu limitleri oldukça yüksek bir seviyeye çektiler. Bu tür bir kredi genelde beyaz eşya, mobilya ve teknolojik ürünler için kullanılıyor. Vadeler 3 aydan başlayıp 36’a aya kadar uzayabiliyor. Bu tür krediler düşük tutarlı olduğu için genelde kefil ve gelir belgesi göstermenize de gerek kalmıyor.
Eşya kredisi faiz oranları ve geri ödeme şartları bankalara göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak tüm bankaların eşya kredisi sunma şartı kişinin sabit, aylık olarak belgelenebilir bir geliri olmasıdır. Ayrıca kredi kullanmak isteyen kişilerin reşit olmaları yani 18 yaşında olmaları şartı bulunmaktadır. Tabii ki her kredi türünde olduğu gibi yukarıdaki özellikleri sağlayan herkes bu kredi alabilir diye bir durum yoktur. Eşya kredisini tutarları düşük olsa bile krediyi veren bankanın kişinin taksitleri ödeyeceği konusunda emin olması gerekir.
Tüketici ihtiyaç kredileri, Maliye Bakanlığı`nın 2004 yılı Ocak ayında yayınlanan tebliği gereğince damga vergisinden muaftır ancak her taksitte, faiz üzerinden KKDF ve BSMV tahakkuk etmekte ve bu tutar da bankalar tarafından ilgili kuruma ödenmek üzere tahsil ediliyor. Eşya kredisini de kapsayan İhtiyaç kredilerinde faiz üzerinden %5 oranında BSMV tahakkuk etmektedir.
Ülkemizde özellikle bazı elektronik ürünlere getirilen taksit sınırlamaları nedeniyle son yıllarda eşya kredisi veren baka sayısı oldukça arttı. Bu nedenle aylardır hayalini kurduğunuz bir elektronik eşyayı, evinizin en güzel köşesine koyacağınız koltuk takımını, çok kısa sürede kilolarca çamaşır yıkayan çamaşır makinesini artık kolaylıkla alabilirsiniz. Eskiden sadece şubeden ve bin bir prosedürle alınabilen bu kredi, gelişen kredi sistemleriyle kolayca alınabilir hale geldiğinden mağazalardan emin adımlarla alışveriş yapabilirsiniz.