Çeyiz Hesabı Nedir?


Bankaların gençler için hazırlayıp hizmete sunmuş olduğu çeyiz hesabı, belli koşullara bağlı olarak gerçekleşt

Örneğin, çeyiz hesabı yaklaşık olarak 3 yıl sürmektedir ve bankalar kişilerin 3 yıl boyunca kesintisiz ödeme yapmasını beklemektedir. Bazı bankaların tamamen insiyatif şeklinde değerlendirdiği ara verme, dondurma gibi durumlar da farklılık gösterebilmekte ve bunun sonucunda farklı oranlarda katkı payı kesilebilmektedir.

Çeyiz hesabı 16 Aralık 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş ve devlet katkısı olan özel bir hizmettir. Yaklaşık olarak 5 bin TL kadar devlet yardımı bu hesap hizmetinde görülmektedir. Yine devlet katkısının çekilebilmesi için de çeşitli şartların yerine getirilmesi beklenmektedir. Çeyiz hesabı ilk olarak 27 yaşından küçük kullanıcılar için geçerli olan ve 27 yaşından küçük olanların yapacağı ilk evlilik zamanı için geçerli bir hizmettir. Bu nedenle 27 yaşından büyük olanlar ve 27 yaşından önce evlilik yapıp ayrılanlar için bu hizmet söz konusu değildir.

Çeyiz hesabında yaklaşık olarak ayda 100 TL ödeme yapılması gerekir. Bankaların belirlemiş olduğu rakamlara kullanıcıların uyması ve düzenli ödeme yapması beklenir. Çeyiz hesabına sadece 18 yaşından büyükler değil, 18 yaşından küçük olan kullanıcılar da katılım gösterebilmektedir. Böyle bir durumda 18 yaşından küçük kişilerin velileri ile birlikte bankalara başvurması dahilinde de hesap açabilme imkanları bulunmaktadır.

Çeyiz hesapları bankalar arası transfer işlemine uğrayamaz. Bu nedenle kişilerin sadece bir adet çeyiz hesabı olabilir. Ayrıca, çeyiz hesabı kategorisinde herhangi bir ortak hesap antlaşması da söz konusu değildir. Çeyiz hesabı açmaya karar verildiğinde, herhangi bir zaman kısıtlaması olmadan doğru yaşlar aralığında istenildiği gün hesap açma işlemi yapılabilir. Hizmetin herhangi bir zamanı ya da kısıtlaması bu anlamda yoktur.

Çeyiz hesapları için ödenecek tutarlar en az 100 TL iken, en fazla 1000 TL şeklinde yapılabilmektedir. Ayrıca istenildiği takdirde, kişiler ödemelerini üç aylık şekilde de yapabilmektedirler. Örneğin, 3 ayda bir olmak üzere toplam 300’er TL ödemeler gerçekleştiğinde de banka kabulü bulunmaktadır. Ödeme şekilleri kişilerin isteklerine göre ayarlanabilmektedir. Ayrıca 300 TL üç aylık süreçte en alt limit olarak belirlenmiştir. En fazla ödenebilecek 3 aylık sınır limit 3000 TL şeklindedir. Yapılan ödemeler 3 yıl sürecini tamamladığında devlet katkısı da devreye girmektedir. Ödenen toplam tutarın %15’i kadar miktarı devlet çeyiz hesaplarına tanımlamaktadır. Bu anlamda da devlet katkısının yapabileceği en yüksek ödeme limiti 4 bin 500 TL şeklinde belirlenmiştir. 3 yılı aşkın sürede ödeme yapan çeyiz hesabı sahibi kişilerin ise devlet katkısından alabileceği ücret, %20’si kadar olmakla beraber, 5 bin TL’yi aşmamaktadır.

Çeyiz hesabındaki parayı çekebilmek için, en az 3 yıl boyunca ödeme yapmış olunması temel şarttır. Bunun dışında evliliğin ilk altı ayı süreci boyunca evlilik cüzdanlarını bankalara göstererek ve ilk evlilikleri olduğunu kanıtlayarak belge sunan müşteriler 2 aylık süreç sonucunda çeyiz hesabındaki paraları çekebilecekler. 2 aylık sürecin değişiklik göstermesi mümkündür. Bankaların bu anlamda ki çalışma hızlarına bağlı olarak süreç daha da kısalabilir.

Çeyiz hesabı kullanıcılarının hesaplarının sonlandırılmaması için 12 aylık süreçte en fazla 3 kere ödeme aksatma şansları bulunmaktadır. Bunun dışında ki aksamalarda hesap otomatik olarak iptal edilebilecektir. Ayrıca, yine 12 ay içerisinde yatırılan paranın 2 kez çekilmesi durumunda da hesap iptal edilmektedir. Bu tür durumlarda çeyiz hesabı kullanıcılarına devlet katkısı yapılmamaktadır. Çekilen para, süreci geçmeden tekrar yatırıldığı takdirde bankaların prosedürlerine bağlı olarak sorun yaşanmamakla birlikte, hizmetten faydalanılmaya devam edilebilinecektir.


Etiketler: kredi

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!