Biriktirdiğin Para Kadar Kredi Kullan


Türk Bankacılık Sektöründe her gün değişiklikler olmaktadır.

Türk bankacılık sektörü, hükümetin tasarrufları arttırmaya yönelik atılımları kapsamında, özellikle alt gelir gruplarının kredi almasını kolaylaştırmak adına Almanya’da uygulanmaya başlanan ‘’Yapı Tasarrufları Sandığı’’ modelini ilgi göstermeye başladı. Çalışma, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bünyesinde, ilgili bakanlıklar ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’nun yasal çerçevesine ilişkin diğer çalışmaları yürütmesiyle devam ediyor.

İstanbul’da Ağustos ayında gerçekleştirilen "Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı"nda modeli Türkiye’ye getiren Almanya’da mortgage alanında lider olan DZ Bank’ın Türkiye Baş Temsilcisi Pınar Ersoy, herkesin bu sisteme girerek para biriktirdiğini vurguladı. Ersoy sistemi şu şekilde anlattı: ‘’… Siz bugün sisteme giriş yaparken diyorsunuz ki 'Ben 3 yılda 30 bin lira para biriktiririm'. Sistem de size 3 yılın sonunda 30 bin lira daha kredi vermeyi garanti ediyor ve böylece 60 bin lira paranız oluyor. Sisteme giriş yapacağınız gün imzalayacağınız anlaşmada, sistem kapsamında sizin 3 yıl sonra kullanacağınız faiz oranı da belirtiliyor ve bu oran piyasanın altında oluyor. Bu süre içerisinde piyasa faiz oranı değişse de sistem size sunduğu faiz oranını hiçbir şekilde değiştirmiyor." Sandık, para biriktiren vatandaşa sistemin daha altında bir faiz uyguluyor. Ersoy, uygulamanın güzel yanının faiz oranları arttığında, sistemin bunu yukarı doğru çekme yetkisinin olmaması olduğunu ve sözleşmenin imzalandığı tarihteki faizlerin geçerli olduğunu belirtiyor.

Uygulamaya Devlet Katkısı Önemli

Ersoy bu tür uygulamalarda devlet katkısının öneli olduğunu, diğer ülkelerde bu oranın yaklaşık olarak %20 olduğunu belirtiyor. Ersoy’a göre Türkiye için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES)^te olduğu gibi parasal bir katkı daha avantajlı oluyor. 

Ersoy’a göre bu sistem bankadan farklı olmalı: ‘’BES'te olduğu gibi, ayrı bir yasaya tabi bağımsız bir şirket kurulmalıdır. Yapı sandıklarının hissedarı bir banka olabilir, ancak bilançosunun bankanın bilançosundan ayrı olması şarttır. Özellikle yasal çerçevenin belirlenmesi lazım ki ondan sonra şirketler kurulsun diye ısrar edilmesinin sebebi de bu. Çünkü dar gelirli vatandaşların parasının korunması lazım. Bunu normal bir bankacılık ürünü olarak kurguladığınızda bankaların zarar etme ihtimali de var. Bunun için de 'yapı tasarrufu' adı altında bir sandık kurulacak ve bu şirketler, bu özel yasa çerçevesinde faaliyet gösterebilecek. Bu çerçevede şu da öngörülüyor, kesinlikle bu paraları spekülatif şeylerde kullanmamanız gerek. 'Sadece hazine bonosu alabilirsin' gibi çok spesifik kurallar konuluyor. Yani asıl amaç zarar ettirmemek ve parayı korumak."

Bu Model Türkiye’nin Yönelimine Uygun

Ersoy’a ülkemizdeki yüksek enflasyon hatırladığında, bize benzer olan Macaristan modelini örnek gösteriyor: "Orada da enflasyon yüksek. Buna karşın güvenilirlik endeksinde yapı tasarruf sandık şirketleri Macaristan Merkez Bankası'ndan daha güvenilir şirket seçildi ve talep inanılmaz arttı. Riskli ortamlarda da yapı tasarruf sandıkları korumacı bir sistem olduğu için vatandaşın zarar etme ihtimali yok. Yapı tasarrufları sandığı uygulamasında, diğer ülkelerde genellikle şube ağı yaygın yerli bankalarla ortaklık kurulmuş. Bankaların şube ağından yararlanılıyor, BES gibi şubeden satış olabiliyor. Böylelikle maliyetler düşük, masraflar kısılmış oluyor."

Önerilen bu modeli değerlendiren bankacılık yetkilileri, dünyada Avrupa ve mortgage temelli ABD modelinin kullanıldığını belirterek, Avrupa modelinde halkın yastık altı tabir edilen birikimlerinin değerlendirilmesinin hedeflediğini, bunlara katkı sağlanarak, kişinin evinin belli teşviklerle almasının sağlandığını, bu birikimlerin bankaya akması, orada birikmesini temin eden bir model olmasından dolayı Avrupa sistemin bize daha uygun olduğunu belirtiyor. Yetkililer, içerideki birikimlerin, mevduatın bankalara akması, orada birikmesini temin eden bir sistem olması nedeniyle daha iyi, Türkiye'ye ABD modelinden daha uygun bir model olduğunu da vurguluyor.

Kaynak: Yeni Şafak
http://www.yenisafak.com/ekonomi/ev-almak-isteyene-sandik-geliyor-2518954


Etiketler: bankacılık

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!