Bankalar kredi notunu nasıl belirler? - Kredi Denizi


Kredi almak için elbette bazı kriterlere uygun olmanız gerekir. Son yıllarda sıkça duyduğumuz bir teri olan kr

Kredi almak için elbette bazı kriterlere uygun olmanız gerekir. Son yıllarda sıkça duyduğumuz bir teri olan kredi notu hakkında bilginiz var mı? Kredi notu nasıl belirlenir, kaydı kim tutar, kriterler nelerdir.

TC. Merkez Bankası, tüm vatandaşların mali bilgilerini hem istatistik, hem de finansal stratejilerin belirlenmesinde kullanılmak üzere takip eder ve kayıt altında tutar. Bu veriler Hazine müşteşarlığı, Ekonomi Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu veri tabanlarına işlenir. Bu verileri Ulusal borçluluk veri tabanı gibi düşünebilirsiniz. Elbette verilerin sağlanması ve kayıt altında tutulması, kişisel verilerin korunması ilkeleri kapsamında ciddi bir kontrol altındadır. Herkesin erişimine açık değildir. Ayrıca kişi bazında bilgiler, yetki verilmemiş kurum yetkilileri tarafından bile anonim olarak görüntülenebilir. Yani istatistiksel veri görüntülenirken kişi bilgilerine erişilmez.

Bu veri tabanına direkt erişimi olan bir diğer kurum ise, vatandaşların bankalarla ilgili tüm hukukunu kayıt altında tutan Kredi  Kayıt Bürosudur. Esasında KKB nin verileri devlet tarafından değil, bankalar tarafından sağlanır. Zira kredi kayıt bürosu bankalar arasında veri trafiğinin işlendiği özel bir teşebbüstür.

Kredi Kayıt Bürosu 1995 yılında bankaların ortak girişimi olarak kurulmuştur. Amaç, vatandaşların kredi başvurusu yaptıklarında, doğru ve hızlı kredi istihbaratının yapılabilmesidir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte verilere ulaşım çok hızlanmış, Bankaların Kredi araştırma süreçleri de çok ciddi şekilde kıslamıştır.

Kredi kayıt bürosu kişileri her bilgisine erişemez. Merkez Bankası ve diğer kamu kurumları gibi, tüm finansla işlemlere erişemez. Kişilerin bankalarla olan ilişkileri dışında herhangi bir veriye erişmeleri, yalnızca ilgili kamu kurumu ile uygulanan protokoller kapsamında mümkündür. KKB kredi notu da sadece bankalarla olan ilişkiler üzerinden tespit edilen bir çok kredi tahsis kararı faktöründen birisidir. Bankacı, kredi tahsisi yaparken bu faktörün yanında başka bir takım farklı verilere de erişmek durumundadır. Kredi tahsisi yapılırken, KKB durum bilgisinin yanında, Maliye Bakanlığı ve Uyap üzerinden borç sorgulamaları yapılır.

Gelişen dijital çağla birlikte, artık pek çok veriye erişim çok kolaydır. Bundan 10 sene öncesine kadar kişilerin borç sorgulamaları adli boyutta neredeyse hiç yapılamamakta, kredi tahsislerinde bir takım hatalar yapılabilmekteydi. Özellikle adli yargıya intikali gerçekleşmiş borçlar sorgulanamadığı için, banka kayıtlarında görünmeyen borçları olan bireylere kredi tahsisleri yapılmakta ve kredi geri dönüşlerinde ciddi sorunlar ortaya çıkmaktaydı. Yeni nesil bilgi işlem teknolojileri sayesinde bu sorun ortadan kalkmış,  ulusal ekonomik stratejiler kapsamında devlet tarafından da desteklenen kredi alım sürecinin ciddi denetimi işlemleri sayesinde, devlet bankalarla azami bilgiyi paylaşmakta, yetkili birimlerin kredi almak isteyen bireylerin vereceği yetkiye istinaden hemen her veriye ulaşabilmeleri artık mümkündür.

Kredi alabilmek için belirlenen asgari koşullar aslında çok açıktır. Öncelikle hiçbir bankadaki kredi veya kredi kartı hesaplarınızın gecikme durumunda olmaması gerekir.  Ayrıca son 6 aylık ödeme düzeniniz içerisinde görüntülenecek gecikmeler de kredi notunuzun azalmasına neden olur.

Kredi notu, kişilerin bankalarla olan finansal ilişkilerinin düzeninin takip edildiği bir sisteme bağlı olarak ortaya çıkar. Ödeme alışkanlıklarınıza bağlı olarak notunuz yükselir veya düşer. Gelir durumunuzun hiçbir kaynaktan edinilemeyen bir bilgi olması sebebiyle bankalar veya diğer kuruluşlar gelirlerinizi bilemez. Yalnızca sizin bankalara ileteceğiniz gelir bilgilerini içeren belgeler etkili olmaktadır. Bu kapsamda bankalarla ilk defa kredi işlemi yapacaksanız, kredi notunuzun tanımsız olması sebebiyle yüksek tutarlar alamayabilirsiniz. Ancak alacağınız ilk kredi veya kredi kartından sonra yapacağınız düzenli ödemeler notunuzun sistematik olarak yükselmesini sağlayacaktır.


Etiketler: kredi sorunu neden kredi çıkmıyor

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!