Kredi nedir? - Kredi Denizi


Sözlük anlamı itibariyle kredi, Borç ödemede güvenilir olma durumu ve/veya Ödünç alınan veya verilen mal, para

Sözlük anlamı itibariyle kredi, Borç ödemede güvenilir olma durumu ve/veya Ödünç alınan veya verilen mal, para, şeklinde tanımlanır. Bankacılık sektöründe kredi de, bu iki tanımın birleşimi şeklinde tezahür eder. Bankacılık sistemine göre kredi, eğer güvenilirseniz, geri ödemek üzere alabileceğiniz faize karşılık alacağınız ödünç paradır.

Burada kredinin 2 niteliği dikkat çeker,

1.       Güvenilirlik esasına göre verilmesi

2.       Faize tabi olması

Faiz, İşletmek için bir yere ödünç verilen paraya karşılık alınan kâr, şeklinde tanımlanır. Yani işletilen bir para vardır ve siz onu kullandığınız için borcu verene bir kar payı da ekleyerek geri ödeme yaparsınız.

Bankacılık sektöründe güvenilirlik ise düşündüğünüzden daha farklı bir anlama sahiptir. Sizin karakteriniz, veya ne kadar iyi bir insan olduğunuz banka için bir anlam ifade etmez. Banka kişilerin güvenilirliğini test yaparak anlar. Örneğin bir banka nezdinde güvenilir olabilmeniz için önce o banka ile çalışıyor olmanız gerekir. Hesabınızdan belli miktarlarda para akışı olduğunda banka nezdinde aktif müşteri sayılırsınız ve banka size öncelikli kredi puanınızı verir. Bunun ardından size bankacılık enstrümanları sunulur. Küçük limitlerde kredili mevduat hesapları, kredi kartları tahsis edilir. Bu enstrümanları doğru kullanır, borçlarınızı zamanında öderseniz, kredi kayıt bürosu, merkez bankası kayıtlar ve bankanın kayıtları içerisinde düzenli müşteri sıfatı kazanırsınız. Belli bir süre boyunca, (6-12 ay)hesaplarınızda düzenli hareketler ve geri ödemeler oluşması durumunda banka nezdinde güvenilir müşteri sıfatı kazanırsınız. Ve bankaların politikaların göre değişmekle birlikte bazı kredi tiplerinde kolayca kredi kullanabilecek güvenilirlik seviyesine ulaşırsınız.

Ancak ne yaparsanız yapın, belli limitlerin üzerindeki tutarlar için gelirinizi belgelemeniz, hatta kefil temin etmeniz istenebilir. Bu talepler bankaların iç yönetmeliklerine göre değişen limitlerde olup, herkese farklı uygulanabilir.  Buna bankaların risk analistleri karar verir.

Kredi bankaların mevduat sahiplerinden aldıkları paralara belli miktarlarda kar payı ekleyerek ihtiyaç sahiplerine faizle sunduğu borç paradır. Yani banka bir taraftan faiz alırken, diğer taraftan ödemektedir. İki taraf arasındaki faiz farkını da kar olarak hanesine yazacaktır elbette.

Bir bankanın karlılığı sadece topladığı mevduat veya verdiği kredi tutarına bağlı değildir. Zira çok fazla kredi veren bir banka eğer elinde mevduat yoksa karşılık krizi yaşayabilirken, çok fazla mevduat toplayıp kredi veremezse ödeyeceği mevduat faizinden dolayı zarar edecektir. Bankanın kasanında duran atıl para kar değil zarardır ve bankalar kasalarında aktif para olmasını istemezler. Elbette ikinci durum çok yaşanan bir durum değildir. Zira banka kredi satamasa bile, aldığı mevduatı bonolara yatırıp en azından zarar etmeyeceği bir pozisyon yaratabilmektedir.

Özellikle ülkemizde sorun daha çok mevduat toplanamaması sorunudur, ki bankalar çok yüksek karlılıkları sayesinde mevduat gelmese bile kredi satacak finansmanı sağlayabilmektedir.

Ülkemizde hali hazırda en karşı sektör bankacılık sektörüdür. Ve kriz dönemlerinde dahi bırakın zarar etmeyi, karlılıklarını artırarak faaliyetlerine devam ederler. Zira kredi ne işletmeler ne de gerek kişiler için birikimleri varken tercih edilecek bir enstrüman değildir. İnsanlar ya sıkıştıklarında ya da ihtiyaçlarını karşılayacak birikime sahip olmadıkları dönemlerde kredi ihtiyacı duyarlar. İşte bu yüzden kredi vazgeçilmez bir enstrümandır ve bankalar bu finansman yöntemi var oldukça karlı biçimde hayatlarını sürdürürler. Tabii geçmişte ülkemizde kötü yönetim ve suistimaller nedeni ile batan bankalar söz konusu olmuştur ancak bu günkü bankacılık sistemi son derece sağlam bir zemine oturmuş olduğundan bu risk söz konusu değildir.

Sonuç olarak kredi, her an herkesin başvurabileceği kıymetli bir finansman aracıdır ve bankalar, aracı kurumlar olarak, birikim sahibi ile ihtiyaç sahibi arasında aracılık yaparken kar eden kuruluşlardır.

Etiketler: kredi başvurusu

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!