Telekomünikasyon Sektöründe ki Sıkıntılar


Taksitle satışın yasaklanması sonrası cep telefonu pazarındaki yeni yapılanma

Taksitle satışın yasaklanması sonrası cep telefonu pazarındaki yeni yapılanma, tüm riski GSM operatörlerine yükledi.

Bilinmesi Gerekenler
1-) Kontratlı olarak alınacak cihazlar; ödeme kabiliyeti olmayan kişiler için bir kredi ürünü değildir.
2-) Kontratlı olarak alınacak cihazların; Kullanılması, birine hediye edilmesi, yeni modeli çıktığında ya da memnun kalınamaması durumunda satılması gibi kararlar, cihazı alan kişinin tasarrufundadır. 
3-) Alınan cihazın; 1 Yıl sonra satılması, 1 Ay sonra satılması, 1 Hafta sonra satılması, 1 gün sonra satılması ya satılmaması ile ilgili her hangi bir kısıtlama yoktur.
4-) Kontratlı Cihazların temini; sadece yetkili bayilerde, yetkili kişiler aracılığı ile alınabilir.
5-) 2. El Cihaz Alım-Satım ı için Emniyet Genel Müdürlükleri nin belirlemiş olduğu Cihaz Alım Satım belgesi; imzalanmalı ve imzalatılarak bir nüshası alınmalıdır.
 
Fiyatı 6 bin liralara kadar çıkan akıllı telefonları alıp taksitleri ödemeyenlerin sayısının sürekli artması, şüpheli alacak kaleminde büyük risk oluşturdu. Telekomünikasyon ve enerji sektörüne hizmet veren RMC Consulting’in kurucusu Abdullah Sevimli, kara listeyi paylaşma ve cep telefonuna blokaj yetkisinin sorunu çözeceğini savundu. Sektörün içinden üst düzey bir yetkili ise “POS işleleri gibi şimdi de cihaz alım satımı yapılıyor, kredi limiti olmayanlar taze para bulmak için yüksek fiyatlı cep telefonunu finansman aracı gibi kullanıyor” dedi.
 
Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Sinan Ekşi, Türkiye’de her ay 500 bin dolayında cep telefonunun GSM operatörlerinin yetki verdiği bayiler üzerinden satıldığı ve bunun 50 binin ambalajı açılmadan yeniden satışa sunulduğunu tespit ettiklerini açıklamıştı. Sevimli, “Bu durum, kara listede olduğu için bankalardan kredi alamayan ancak rahatlıkla cep telefonu satın alabilen kişilerin, bu işlemi bir finansman aracı olarak kullanmasından kaynaklanıyor. Ödememe niyetiyle cihaz alanlar şüpheli alacağın ana kaynağı haline geldi. Nitekim hukuka intikal eden alacağın önemli bir kısmını cihaz alan müşteriler oluşturuyor. Bu müşterilerin ödememe oranı yüzde 80 seviyesinde. Bu vakalar özellikle yüksek bedelli ithal cihazlarda yaşanıyor. Bu nedenle söz konusu suistimalin cari açığı arttıran bir boyutu da var” dedi. Sektör yetkililerinden edinilen bilgiye göre sektörün cep telefonu nedeniyle ayırdığı karşılık minimum 1 milyar liraya ulaşıyor. Dolayısıyla ayrılan şüpheli alacak karşılığı nedeniyle her yıl 200 milyon lira vergi daha az ödeniyor.
Garanti kapsamından çıkarılmalı
 
Telekomünikasyon sektörünün, bankacılık sisteminden farklı olarak müşteri kredibilitesini değerlendirebileceği KKB benzeri bir sistemi bulunmuyor. Şirketler arası kara liste paylaşılmasına yönelik yasal düzenleme yapıldı ancak sektör temsilcileri ikincil mevzuat geliştirilmediği için şirketler arasında kara liste paylaşımı yapılmadığını belirtiyor. Sektör, Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne riskli müşteri bilgilerini bildirmeye başladı ancak raporlama henüz sonuçlanmadı.
 
Abdullah Sevimli bu nedenle öncelikle “ödememe niyetiyle cihaz alan abonelerin” bankacılık sektörü için de riskli müşteriler kategorisinde tanımlanmasının etkili olacağı görüşünde. Operatörlerin üreticilerle anlaşarak, bedeli ödenmeyen cihazların garanti kapsamında değerlendirilmemesini öneren Sevimli, sektörün bu sorunu tek başına çözemeyeceğini düşünüyor. Bunun için Maliye Bakanlığı, BTK ve BDDK’nın desteği ile borcunu ödemeyenlerin cihazlarına blokaj koyabilme imkanı tanınması, kara liste paylaşımı ve sektör bazlı kredi notu üretimi önerilerini de getirdi.
 
Sistem nasıl işliyor?
 
 -Kara listede olduğu için herhangi bir bankadan kredi alamayan bir kişi, cep telefonu operatörünün yolunu tutuyor.
 
 -Bankalar, operatörler arasında kara liste paylaşımı olmadığı için herhangi bir operatörden telefon almanın önünde bir engel bulunmuyor.
 
 -Cep telefonu fiyatları 6 bin lirayı buluyor. Böyle yüksek fiyat seviyesinden bir telefon, operatörün sağladığı sistemle taksitle alınıyor.
 
 -Bu telefon bir miktar ucuza piyasada satılıyor.
 
 -Böylece 5 bin TL seviyesinde bir finansmana erişim mümkün olurken, işlemin amacı başından beri sahtekarlık olduğu için operatör taksitlerin tahsilatını yapamıyor.
 
 -Ayda 50 bin adete yakın cep telefonunun bu şekilde satıldığı hesaplanıyor.
 
Taksit yasağı büyümeyi frenlemedi, 5 yılda 60 milyon cep telefonu satıldı
 
- Türkiye’de telefon cihaz piyasası, 2013-2017 yılları arasında ciddi bir büyüme gösterdi. Son beş yılda 55-60 milyon adet cep telefonunun satıldığı ve harcanan paranın 90 milyara ulaştığı öngörülüyor.
 
- 2017 yılında 13 milyon adet cep telefonu için 20 milyar liraya ödendiği hesaplanıyor.
 
- DORinsigt raporlarına göre, Türkiye’de tüketicilerin yüzde 50’si cep telefonunu yenilemek istiyor. Tüketiciler en çok cep telefonlarını yeniliyor ve Türkiye’de akıllı telefon değiştirme sıklığı 2,5 yıl.
 
- Kredi kartına taksitle cep telefon satışının yasaklanması satış rakamlarını azaltmadı, satışların telekomünikasyon sektörü tarafından yapılmasını sağladı. Taksitle yapılan satışlar sektörün pazar payının neredeyse yarısına ulaştı.

Etiketler: cep telefonu

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!