Kredi skoru nedir? Düşükse ne yapılmalı? - Kredi Denizi


Kredi skoru bankalarla olan ilişkilere dayalı olarak belirleniyor. Kredi ve kredi kartı ödemelerini kapsayan v

Kredi skoru nedir? Düşükse ne yapılmalı? - Kredi Denizi

Kredi sokuru ne anlama gelir? Bu skoru kim hesaplar?

Türkiye’de kredi kayıt bürosu olarak çalışan mekanizma tarafından kredi skoru hesaplanır. Yaklaşık olarak yüzün üzerinde finansal kurumdan toplanılan veriler KKB veritabanına ulaştırılır. Burada kişiler hakkındaki bilgiler çeşitli kriterlere göre sınıflandırılır. Sınıflandırma sonucunda tüm finansal kurumlar için müşterileri hakkında bilgi sahibi olacakları puanlar ortaya çıkar.

2.       Kredi sokurunu etkileyen başlıca faktörler nelerdir?

KKB tarafından yapılan sınıflandırmanın tam olarak neye dayandığı açıklanmasa da, tahmin edilmesi güç bir durum değildir. Birçok ülkenin de uyguladığı kredi skoru sisteminde toplanılan veriler ve yapılan değerlendirmeler şunlara dayanır:

Ödeme geçmişi: Kredi veya kredi kartı borç ödemelerine riayet edilip edilmediği ölçülür. Burada uzun zamanlı veya kısa zamanlı gecikme gibi sınıflar yer alır. Eğer uzun zamanlı gecikme ve takibe düşme gibi durumlar söz konusuysa, kredi skoru bundan olumsuz şekilde etkilenebilir.

Toplam  borç durumu: Kredi kartınıza olan borcun gelirinize oranından tutun da, birden fazla borcunuzun olduğu kredi kartları veya kredi ödemeleri söz konusuysa da olumsuz bir netice söz konusu olacaktır. Bu nedenle borçlarınızın gelirinizi aşmaması ve birden fazla kredi kartı borcunuzun yer almamasına dikkat etmelisiniz.

Yeni kredileriniz: Kredi başvurma sayınızın çokluğu da kredi skorunu eksi yönde etkileyen bir gelişmedir.

3.       Kredi skoru düşük kişilerin kredi kullanma durumu nedir?

Her bankanın kredi kullandırma şartlarının farklı olduğunu ifade edelim. Bu nedenle bir bankaya yaptığınız kredi başvurusundan olumsuz cevap almış olmanıza rağmen bir başka bankadan olumlu cevap alma ihtimaliniz vardır. Böyle bir durumun yaşanabilmesi içinde bankanın talep edeceği bilgileri eksiksiz olarak vermeniz gerekir. Peşinat, ek teminat ve kefil gibi talepler söz konusu olabilir.

4.       Kredi skoru yanlış olabilir mi?

KKB tarafından tutulan bilgilerin yanlışlığı söz konusu olmaz. Ancak daha önce kredi ve kredi kartı ödemelerinde yaşadığınız problemlerden sonra ödemelere riayet eden bir kullanıcı haline gelmiş olabilirsiniz. Uzun süre geçmesine rağmen kredi skorunuzda bir değişikliğin olmadığını öğrendiyseniz, bankanız aracılığıyla itiraz da bulunma hakkınız vardır. Böylece KKB tarafından en son ödeme trendleriniz değerlendirilerek, yeni bir kredi skoru hesaplanabilir.

5.       Bankalarla herhangi bir ilişkim olmamasına rağmen konut kredisi alamadım. Neden?

KKB tarafından kredi ve kredi kartı kullananların değerlendirilmesi bankaların müşterilerine kullandıracakları krediler için önemlidir. Bu nedenle bankalar kredi kartı ödeme alışkanlığınızı bilmek isterler. Eğer bankalarla daha önce ilişkiniz olmadıysa, kredi skoru puanınıza ulaşılamaz. Buda bankaların size kredi vermeme sebebi olabilir. Böyle bir durumu aşmak için ufak çaplı bir kredi almanız ve düzenli şekilde ödemeniz iyi olacaktır. 


Etiketler: kredi sorunu neden kredi çıkmıyor kredi haberi kredi başvurusu fazla başvuru sss

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!