Kara Listedeyken Nasıl Kredi Alınır? - Kredi Denizi


İhtiyaç ya da diğer kredi çeşitlerine rağbetin oldukça yoğun olduğu bu dönemde,

bankacılıkla ilgili birçok terim gibi “kara liste” de lügatimize girmiş durumda ve kara listedeyken kredi almanın neredeyse imkânsız olduğu herkesin malumu.

Peki, bir banka tarafından kredi talebiniz reddedildi ve gerekçe olarak da kredi sicilinizin kötü olduğunu, kara listede olduğunuzu öğrendiniz. Bu durumda kredi almanızın yolları nelerdir, biz de sizler için bu konuyu araştırdık. Ama öncelikle kara liste nedir ve neden kara listeye girilir, bu kısma bir göz atalım.

-          Kara Liste Nedir Ve Kara Listeye Neden Girilir?

İsmi oldukça ürkütücü ve rahatsız edici olan “kara liste” diye bir şey aslında gerçekte bulunmamakta. Fakat her vatandaş hakkında finansal geçmiş ve ödeme kayıtlarının tutulduğu bir sicil geçmişi var. Diyelim ki zamanında ödenmeyen kredileriniz varsa ya da düzensiz ödeme yaptığınız kredi kartınızdan dolayı kredi notunuz düşükse, bu duruma halk arasında “kara listeye düşmek” tabiri yakıştırılmakta.

“Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim” adlı bir önceki yazımızda da sözünü ettiğimiz gibi, bankaların müşterileri ile ilgili tüm bilgileri paylaştığı, “KBB Skoru” hesaplanan ortak bir havuz bulunmakta ve kişilerin tüm finansal kayıtları bu havuz aracılığı ile iki yere aktarılmakta. Hem olumlu hem de olumsuz bilgiler kredi kayıt bürosuna gönderilirken, yalnızca olumsuz bilgiler ise Merkez Bankasına iletilmektedir. Bütün bu bilgilerin toplamında, size özek olarak hesaplanan skor ile de kredi talebimiz kabul edilir ya da reddedilir. İşte “kara liste” olarak adlandırılan durum da bu şekilde ortaya çıkar. Kredi skorunuz düşük ise, bu durumda kendinizi “kara liste”de sayabilirsiniz ve muhtemelen de kredi talebiniz reddedilecektir.

-          Kara Listedeyken Kredi Alabilir Miyim?

Kredi notunuz çok fazla düşükse, yani bir diğer tabir ile “kara liste”deyseniz, bankalardan kredi alabilmeniz oldukça zor olabiliyor. Her bankaya ayrı ayrı kredi başvurusunda bulunmanın kredi notunuzu daha da düşüreceğini aklınızdan çıkarmamak kaydıyla, her bankanın kendine has ayrı bir kredi notu değerlendirme kriteri olabileceğini de unutmamak gerek. Bir bankadan olumsuz bir yanıt aldığınızda, diğer bir bankadan kredi talebinize olumlu dönüş alabilmeniz mümkün. Hatta kredi talebinizi reddeden bir banka, bir süre sonra, risk alma politikalarında değişikliğe gittiği için kredi talebinize olumlu dönüş yapabilir.

Özet geçmek gerekirse, düşük kredi notunuz sebebiyle bir bankadan olumsuz yanıt aldığınızda, kendinizi sözünü ettiğimiz hayali “kara liste”de görebilirsiniz ama bu, diğer bankalardan da red cevabı alacağınız anlamına gelmez. Yine de bu noktada yapılacak en doğru hareket, tüm bankalara aynı anda kredi başvurusunda bulunup kredi notunuzu daha da düşürmektense, kara listeden çıkma yani kredi notunu yükseltme yollarına gitmektir.

-          Kara Listeden Nasıl Çıkabilirim?

Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi, kara listeden çıkmak demek, aslında kredi notunu yükseltmek demektir. Peki, kredi notunu yükseltmek için neler yapılabilir, madde madde listeleyelim:

1-      Borcunuzu azaltın

Kredi notunuzu otomatik olarak arttıracak bir yöntem olarak borcunuzu yüzde 30 oranına düşürme yoluna gidebilirsiniz. Yani, 100 bin liralık bir borcunuz olduğunuzda, bunun 70 bin lirasını ödediğinizde geriye 30 bin lira borç kalması gibi.

2-      Yeni bir kredi kartı isteyin

Çoğu kişi bunun kredi notunu yükselttiğini bilmez fakat yeni bir kredi kartı talep etmek kredi notunu otomatikman yükseltiyor.

3-      Diğer kredi borçları

Geçmiştekiler kadar şu anda da borçlarınızı zamanında ve düzenli olarak ödemenizin kredi notunu yüzde 15 etkilediğini unutmayın.

4-      Kredi kartlarınızı iptal etmeyin

Borçlarını bitirdiğiniz kredi kartlarını iptal ettirmektense, kullanmasanız bile kredi kartınızı açık bırakmanızda fayda var. Çünkü kredi kartlarınızı kapattırmak, kredi notunuzu olumsuz yönde etkilemekte.

5-      Ek kart talep edin

Ailenizdeki bireyler için aldığınız her bir ek kartın kredi notunuza olumlu yansıması olacaktır.

 

 


Etiketler: ihtiyaç kredisi

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!