Bankalar kredi verirken hangi kriterlere bakarlar? - Kredi Denizi


Bu yazımızda krediler hakkındaki bütün sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Başlamadan önce birkaç kavramdan bahsetmek gerekiyor. KKB puanı ve BDDK gibi kısaltmaların açıklamalarından başlayalım.

Bankalar kredi verirken KKB puanınıza bakacaklardır. Peki ya KBB puanı nedir? KBB puanı Kredi Kayıt Bürosu’nun sizin daha önceki kredi ve kredi kartı kullanımlarınıza bakarak sizin için belirlediği sicil puanınızdır. Ancak tek ölçü sizin önceki harcama ve ödemeleriniz değildir. KBB puanını artırıp düşüren birçok unsur vardır. Örneğin, başka bir krediye kefil olduğunuzda kendi KBB puanınızı ortaya koymuş olursunuz. Yani kefil olduğunuz kişi ödemelerini aksatmış ya da hiç yapmamış ise bu durum sizin KBB puanınızı düşürecek, ancak borcu sizin ödemeniz durumunda düzelecektir. Ya da sürekli kredi başvurusu yapıp olumlu sonuç aldığınız takdirde kredi kullanmazsanız da KBB puanınız olumsuz yönde etkilersiniz. KBB puanınızı düşüren bir başka etken de aylık gelir düzeyinizin, çekmek istediğiniz kredinin aylık ödeme tutarının %75’inden fazla olması durumudur. Bu durumda hem kredi başvurunuz onaylanmayacak, hem de KBB puanınız düşecektir. 

Bankalar kredi verirken BDDK’nın belirlediği faiz oranlarının dışına çıkmaları yasaktır. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) 2000 krizi nedeniyle bankaların verdiği kredileri düzenli olarak denetleyen kurumdur. 2000 krizinde bankalar kredi verirken KBB puanı sistemi henüz olmadığı için neredeyse herkese tabiri caizse bol keseden krediler vermişti. Ve bu durum ülkenin tüm ekonomisini alt üst etmiş dolayısıyla ekonomik kriz yaşanmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu bankalar için faiz oranlarını belirlemekte ve bankaların kişilere batık krediler vermesini engellemektedir. Bu sebeple kredi çektiğinizde ve ödemesi bir gün bile geciktiğinde bankalar sürekli kısa mesajla sizi bilgilendirmeye başlarlar. Eğer bankalar sizi sıkça arayıp kredinizle ilgili hatırlatmalar yaparsa onları BDDK’ya şikâyet edebilirsiniz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun ayrıca ilgilendiği bir başka husus da budur.

Bankalar kredi verirken eskisi gibi uzun ve sancılı bir süreç izlemiyor. Gelişen bilgi teknolojileri sayesinde artık KBB puanınıza kolayca ulaşabilen banka sistemleri daha önce kullandığınız krediler ve kredi kartlarına, hatta geçmişten bugüne ödenen tüm SGK primlerinize ulaşabiliyor. Bankalar tek bir sistemden diğer bütün bankalarla olan ilişkinizi, borçlanma oranınızın yüksek olup olmadığını görebiliyor. Bu nedenle artık hızlı kredi gibi 10 dakika içerisinde başvuru yapıp çekebildiğiniz krediler mevcut. SMS kredi ya da Web (Online) kredi olarak bilinen hızlı kredilere sadece TC Kimlik numaranızı kullanarak başvurmanız mümkün. Biz yine de kredi başvuru sürecinde acele etmemenizi öneririz. İyi araştırılmış ve kredi uzmanlarıyla çalışılmış bir kredi uzun vadede her zaman ödeme konusunda sizi zorlamayacağı için hata yapma payınızı azaltacaktır. Ayrıca kredi danışmanları çekeceğiniz kredinin miktarını artırıp, aylık ödeme tutarı düşürebileceği gibi bütün bunları hangi bankaya giderseniz yapabileceğiniz konusunda da size yardımcı olacaklardır.

Bankalar kredi verirken sizin hangi krediye ihtiyaç duyduğunuza da dikkat eder. Örneğin araç almak için ihtiyaç kredisi çekmeniz doğru bir adım olmayacaktır. Çünkü araç kredileri ihtiyaç kredilerinden daha uzun vade ve daha düşük faiz ile belirlenmiştir. Mortgage kredisi çekmek için KBB puanınızın yüksek olmasından daha fazlasına ihtiyacınız olacak. Çünkü Mortgage kredisi yalnızca alacağınız evin belli bir yüzdesi için çıkmaktadır. Dolayısıyla sizin ev almak için belli bir miktar paranızın olması gerekmektedir. Vadesi uzun olan krediler üzerine düşünülmesi gerekir. Hızlı kredi ve uygun kredi için yalnızca ve yalnızca bize ulaşmanız size çok şey kazandıracaktır.


Etiketler: ihtiyaç kredisi

Yorumlar

Kategoriler

Etiketler:

abd acil nakit acil para akbank Akbank Konut Kredi Faizleri Akbank Konut Kredi Faizlerini Düşürdü Akbank Konut Kredisi akbank kredi akbank kredi başvurusu Akbank Kredi Başvurusu İnternetten Nasıl Yapılır? akbank kredi hesaplama Akbank Kredi İçin Faiz Oranları akbankkobi albarakaturk Altın Altın destekli ETF Altın Fiyatları banka kartı banka kredileri karşılaştırma Banka Kredisi bankacılık Bankalar Bayram Kredisi bireysel krediler Birikim Bitcoin Bitcoin Kaybı Bitcoin Kaybı Devam Ediyor borç kapama cep telefonu çin Denizbank Faiz Oranları denizbank iletişim Denizbank İnternet Bankacılığı Denizbank İnternet Sitesi denizbank kredi denizbank kredi başvurusu Denizbank Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır? denizbank kredi hesaplama Denizbank Kredi Türleri Nelerdir? Denizbank Kredileri Denizbank Şubeleri Dolar Dolar TL Arasında Düşüş emekli en kolay kredi en uygun kredi erken kredi kapama erken kredi kapatma Esnafa en hızlı kredi Denizbank evlilik kredisi faturalı hat faturalı hatlara kredi faturalı hatlara nakit faturalı hatta nakit faturaya kredi faturaya nakit fazla başvuru forex garanti kira gerekli belgeler guvenlikira hızlı kredi ihtiyaç kredisi ingbank İthalat ithiyaç kredisi kira sigortası kiramguvende konut kredisi kredi kredi başvurusu Kredi çekmek Kredi danışmanlığı kredi denizi kredi erken kapama kredi erken kapama hesaplama kredi faiz hesaplama kredi faizi kredi faizi hesaplama kredi haberi kredi hesplama kredi kapama kredi kapama hesaplama kredi kapatma kredi kapatma hesaplama kredi kartı kredi masrafları kredi notu Kredi Puanı Nasıl Yükseltilir? Kredi Puanı Nedir? kredi sorunu kredim benim kuveytturk LPG mortgage n kolay kredi neden kredi çıkmıyor Petrol seçim araçları seçim çalışmaları seçim otobüsü sigorta sigortalı kira sms kredi sss taşıt kredisi Taşıt kredisi Denizbank tefeci Ticaret TL uygun kredi web kredi yapıkredi
Fırsatlardan haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakınız!